
Pentru unii e ceva magic, pentru alții nici nu există.
Din fericire, suntem diferiți. Unii oameni au încredere în ei, în propriile forțe, alții nu, și asta se vede.
Se vede după cum răspund în fața provocarilor, se vede după cum vorbesc despre alți oameni însă mai ales se vede atunci când vorbesc despre propria persoană.
Ca să ne lămurim de la început: stima de sine și încrederea în sine au definiții diferite.
Încrederea în sine se referă la așteptările pe care un om le are față de sine. Un om care are nivelul ridicat al încrederii în sine este fericit și împlinit. Percepția fiecăruia asupra experiențelor și rezultatelor foarte bune anterioare este de fapt rădăcina pe care se fixează încrederea în sine.
Stima de sine se referă la valoarea de sine pe care un om o are asupra sa. Capacitatea de a face față evenimentelor care apar în propria viața alaturi de respectul pe care îl poartă față de propria persoană. Respect de sine care reprezintă credința că persoana merită succes, iubire, fericire pe toată durată vieții.
Încrederea în propriile forțe este singurul scut pe care îl poți construi pentru a avea o viață mai bună și mai împlinită. Este ca un cadou pe care ți-l faci ție de care te bucuri o viață întreagă.

Cum poți să-ți dezvolți încrederea în sine?
1. Acordă atenție posturii.
În primul rând când intri într-o încăpere, postura ta transmite dacă ai sau nu încredere în tine. Adoptă o postură de om încrezător, nu sta adunat, speriat, ca și cum umblă picioarele fără tine.
Indiferent că ești femeie sau bărbat, ai grjiă să îți fie spatele drept, privirea înainte și păstrează capul sus.
În adolescență m-am luptat mult cu această problemă și am învățat să stau dreaptă de spate știi cum? Imaginându-mi că am un ananas pe cap și dacă nu stateam dreaptă acest ananas cădea. Știu, sună ciudat, însă imaginația mi-a fost partenera cea mai distractivă pe toată perioada vieții mele până acum.
2. Fă bilanțul succeselor tale de până acum.
O metodă care te ajută în orice moment, este să îți conștientizezi succesele. Hai să fim sinceri, cu totii avem momente în care avem tendința să ne auto sabotăm, și acest bilanț este bine să fie mereu la îndemână.
Eu am o agendă în care am început să-mi notez micile sau marile succese pe care le am. Mereu ai ceva de scris acolo, și ar fi cel mai potrivit să notezi cat mai repede după ce ai acel succes, deoarece te simti plin de adrenalină și încrezător în forțele proprii. De exemplu gândește-te cum te-ai simțit când ai trecut examenele și ai obținut permisul de conducere, sau când ai terminat facultatea, sau când ai predat acel proiect la care ai lucrat mult și ai fost felicitat. Zi de zi avem succese personale pe care probabil nici nu le conștientizăm și după aceea sigur le uităm. Iar în zilele în care avem nevoie de puțin boost de încredere, aceaste notițe sunt ideale.
Țin minte când am avut lansarea cărții mele ”Fii stăpâna propriei vieți!” la care am avut ca invitați cei mai apropiați oameni din viața mea. M-am simțit acceptată și iubită pentru cine sunt cu adevărat și eram foarte mândră că am reușit să îmi dozez corect nebunia, curajul, experiențele și cunoștințele în domeniul psihologiei în această carte lăudată de cei care au citit-o.
3. Învață din greșelile pe care le-ai făcut.
Nimeni nu este perfect, fără de păcat, fără greșeli și etc. Sper că este clar pentru tine până în acest moment la vieții tale. Suntem oameni, experimentăm, greșim, rănim, suntem răniți, însă cel mai important lucru este să învățăm din greșelile noastre.
Nu este o problemă să greșești, însă când greșești repetat, aceeași greșeală, devine o problemă deoarece o să ai tendința să începi să te simți inferior.
Ca să înveți din greșeli trebuie să fii sincer cu tine. Ok, ai greșit ceva. Stai cu tine și răspunde-ți sincer: Ce anume ai greșit? Ce a determinat această greșeală? Ce ai putea face mai bine pe viitor? Cum ai putea evita să faci iar aceeași greșeală? Ce trebuie să lucrezi la tine pentru a evita să generezi același comportament?
4. 24/24 vorbește și gândește pozitiv despre TINE!
”-Ah scuze, sunt așa proastă/prost!” sigur ai auzit fraza asta cel puțin o dată, sau poate chiar o spui din când în când. O persoană care nu are încredere în ea, care nu se apreciază, care nu își cunoaște valoarea ca om, vorbește urat despre propria persoană. Trăiește crezând că nu merită lucruri bune și frumoase, că nu merită oameni minunați în viața ei însă mai ales crede că nu este un om minunat.
Învată să reformulezi expresiile negative la adresa ta în unele pozitive. O să scriu un articol despre tiparele negative ”moștenite” și despre credințele limitative.
De exemplu:
– Nu sunt suficient de inteligent/ă.(negativ) ——- Sunt inteligentă, altfel n-aș fi ajuns unde sunt acum.(pozitiv)
– Mereu o să fie alții mai deștepți decât mine.(negativ) —- Este minunat că mereu o să fie alții mai deștepți decât mine deoarece așa o să am mereu de la cine să învăț lucruri noi.(pozitiv)
Știi când este momentul potrivit să te iubești și să nu mai vorbești urât despre propria persoană?
A-C-U-M ! ACUM ! A-C-U-M !
5. Găsește o oglindă și privește-te în ea.
Dacă te duci acum în fața unei oglinzi și te uiți în ea, o să vezi o persoană minunată. O să vezi un corp care te ajută să te bucuri de viață, să descoperi minunile ei.
O să vezi brațele cu care poți să oferi îmbrățisări, cu care poți să cari ceea ce îți dorești
O să vezi picioarele care te duc peste tot pe unde ai de mers, care sunt partenerele tale în descoperirea lumii.
O să vezi ochii aceia pătrunzători care ascund un tărâm magic, cel al sufletului tău.
O să vezi buzele care au puterea să schimbe lumea din jur, atunci când zâmbești.
O să vezi ceva unic și frumos, pe tine !
Te aștept pe Instagram unde postez zilnic.
Sursa fotografiilor: Unsplash.com