Ieri am pus o întrebare pe Instagram:
“ Care dintre cele 3 crezi ca e cel mai important: Creierul/ Mintea/ Inima?”
Creierul – 1 raspuns
Toate – 3 răspunsuri
Restul inima sau mintea.
Nu sunt deloc surprinsă de rezultate deoarece am observat cat de putina importanta i se da creierului.
Creierul e partea de hardware. Procesorul telefonului tău.
Mintea e partea de software. Sistemul de operare al telefonului tău fie Android sau iOS.
Insa inima e foarte conectata cu creierul, de aceea ce e bun pentru inima ta e bun și pentru creierul tău, cum și ceea ce e rău pentru inima ta, e rău și pentru creierul tău.
Creierul tău cântărește 2% din greutatea corpului însă folosește 20% din oxigenul și vasele de sânge ale corpului.
Ideea importanta pe care vreau sa o retii, e că atunci când ai grija de inima și vasele tale, creierul și mintea o sa funcționeze foarte bine.
Cum ai grija de acest trio formidabil?
În primul rând având grijă ce mănânci. O să pun mai mult accentul pe asta acum.
Da, știu că auzit asta foarte des, deoarece în ziua de astăzi, peste tot e plin de nutriționiști și de oameni care iti spun ce și cum sa mănânci, de fapt e plin internetul de fotografii cu mâncăruri fancy, instagramabile, însă nu întotdeauna sănătoase.
Plus să nu uităm că trăim conform culturii noastre, în care micii, sarmalele, tocănițele, cartofi la mic dejun – prânz – cina sunt ceva la ordinea zilei.
Mare parte a vieții mele m-am luptat cu greutatea în plus, eram într-un cerc vicios în care emoțional nu eram ok (pentru ca de aici începe totul), așa ca aveam impresia ca am un control (aparent) asupra vieții mele când mâncam.
Mâncarea niciodată nu m-a certat, nu m-a făcut sa mă simt urâtă, ea a fost mereu lansa mine.
Era un refugiu, așa cum în anumită perioada stresanta a vieții mele (în care eram praf emoțional) obișnuiam sa beau un pahar de vin în fiecare seara (uneori mai multe).
Ne uităm la filme și vedem femeile care trec printr-o despărțire cum stau în pijamale, beau vin și mananca înghețată, așa ca pare o normalitate sa facem asta.
Alcool, mâncare grasă sau procesata, dulciuri, sedentarism, e o combinați ideală dacă vrei sa te sinucizi pe termen lung.
De ce spun sa te sinucizi?
Deoarece TU DECIZI sa le consumi.
Pentru ca e “fun”, pentru ca e “trendy”, pentru ca și ceilalți o fac.
Personal am început să-mi schimb viață când am descoperit cât de bine mă simt când fac sport (nu chiar atunci în timpul exercițiilor) ci după. Aveam o anumită claritate pe care mi-am dat seama ca nu o găseam altfel.
Un mare plus a fost când mi-am dat seama că alcoolul, mâncarea aleasa nu după nevoile corpului meu ci după ce pare interesant în meniu sau după ce părea cunoscut pentru mine, nu îmi aduceau deloc claritate, ci dimpotrivă.
Când mâncam mâncăruri mai grele, mă simteam epuizata. Să nu uitam de expresia din popor: “ fie omu cât de mic, după masa doarme-un pic” și după masă nu se referă la partea aceea a zilei ci chiar după ce ai consumat mâncare.
Deci, părea ceva normal sa îmi fie somn după ce am mâncat.
Când consumam alcool, se întâmplă ceva foarte interesant, nu deveneam deloc dezinhibata ci dimpotrivă, simțind ca îmi pierd claritatea, de fapt, simteam ca îmi pierd controlul, așa ca încercăm sa fiu cât mai în control posibil.
Logic că era un control aparent, exact ca și în cazul mâncării.
Cele mai recente studii, au rezultate foarte interesante: cu cât suntem mai grași, cu atât scad funcțiile creierului mai mult.
Când scad funcțiile creierului, scade și capacitatea mintii și tot din cauza grăsimii, apar și problemele de inima.
Depresia, anxietatea sunt un “bonus”.
Toate emoțiile neprocesate m-au făcut să aleg mâncarea, și să mă ascund de proprii mei demoni, deoarece îmi era frică să îi înfrunt.
De exemplu, eu am observat în cabinet ceva foarte interesant, majoritatea femeilor abuzate sexual, fizic, psihic, au probleme cu greutatea. De ce?
Deoarece persoanele acestea au fost umilite în copilărie. Astfel că surplusul de greutate e ca o protecție împotriva celor care ii cer prea multe și a celor care le-ar putea abuza sexual sau umili.
Am mai observat ca în cazul femeilor cu care am lucrat, toate cele care aveau obezitate, femei formadabile de altfel, e că ele isi doreau sa isi ocupe locul cuvenit în propria viață, sa nu mai fie între părinți sau alte persoane, însă le-a fost foarte greu să facă asta.
Inclusiv aceasta incapacitate de a-și privi corpul fizic, de a-și accepta corpul, trăsăturile și de a privi dincolo de surplusul de greutate.
Un om umilit de mai multe ori, o să facă tot ce poate pentru a se proteja de pacalelile și umilințele altora.
Însă se creează acest cerc vicios în care persoanele obeze ajung iar să fie umilite din cauza greutății lor.
Dacă stau să mă gândesc când eram în clasele 1-4, era o singura fetiță grasa, obeza în clasa. Săraca de ea, zi de zi Increderea în ea ii era diminuată datorită răutăților pe care le spuneau ceilalți copiii. Și copilașii pot fi foarte răutăcioși !
Imi era milă de ea și eram prietena ei.
Dar nu puteam empatiza așa cum am făcut-o după ani și ani când am ajuns și eu sa fiu în centrul atacurilor a altor oameni.
În ziua de azi, oriunde te uiți, o sa vezi un om obez. La școală adolescenții sunt obezi, multi Adulți sunt obezi.
Eu văd mai multi decât alții, deoarece lucrez cu pacienții care au diabet, și mare parte din ei au Diabet de Tip 2 și obezitate, de aceea și chirurgia bariatrică(câteva tipuri de operații de micire a stomacului) a fost inventata de fapt, pentru a ajuta pacienții care au diabet de tip 2 (+alte comorbidități) să scape de această boala.
Lucrurile s-au schimbat deoarece și calitatea vieții și a hranei s-au schimbat.
Insa problema mea cea mai mare e că obezitatea este privită strict ca o problema estetica, nu ca o problema de sănătate și de viață și de moarte.
Mie nu mi-a spus nimeni:
“bah, vezi ca o sa mori dacă mai mănânci așa.
Nu mai bea vin că iti distrugi creierul. “
Ci mi s-a spus:
“ești o balena eșuată.
Ești grasa ca o vaca.
Tu te vezi cum arăți?”
Nu m-a intrebat nimeni:
când ai început sa te îngrași?
De ce mănânci când ești tristă?
Ci acum mereu primesc întrebarea:
“Cum poți sa bei doar apa?
De ce nu bei vin mai des?
Cum adică nu mănânci prăjeli?”
Un stil de viață sănătos, înseamnă sa ALEGI mâncarea care iti face cel mai bine și cel mai Putin rău.
NU înseamnă sa nu mănânci ciocolata de ex, ci înseamnă sa mănânci doar o pătratică, nu tableta întreaga.
Nu înseamnă sa nu bei un pahar de vin când iti face plăcere sa faci asta, ci înseamnă sa nu iti îneci amarul și faptul ca nu ai alte pasiuni în alcool.
Nu înseamnă sa nu mănânci o prăjitura atunci când vrei, ci înseamnă sa nu mănânci 3 prăjituri, sau un tort întreg.
În viață, indiferent de domeniu, cuvântul magic e ECHILIBRU !
Atât în relațiile profesionale, personale, dar mai ales în relația cu tine !
Sa iti gasesti echilibrul.
O sa mai scriu despre acest subiect, însă acum doresc să iti propun câteva schimbări pe care le poți face chiar acum pentru un stil de viață sănătos:
- Fă mișcare ! Minimum 30min pe zi. Aleargă, mergi pe jos, fă exerciții, dansează, pedalează, absolut orice vrei tu ca sa iti pui corpul în mișcare. Atunci când iti faci inima sa bată mai tare, să spun așa, aduci un beneficiu imens atât minții cât și creierului, deoarece creste nivelul oxigenului și a nutrientilor pentru o funcționare generală a corpului mai buna. Exercițiile regulate, cresc dimensiunea hippocampusului plus că scad riscul apariției anxietății sau a depresiei.
- Roagă-te sau meditează. Rezultatele unor studii arata ca 10-20 de minute de meditație sau rugăciune, îmbunătățesc fluxul sângelui către cortexul prefrontal (asociat atenției și gândirii), scad anxietatea și îmbunătățesc starea generală. Totodată și scad stresul și reduc riscul cardiovascular.
- Bea apa ! Cu cat bei mai putina apa în timpul unei zile, cu atât scade mai mult nivelul funcțiilor creierului. De aceea să ai un corp și un creier hidratat, ar trebui să fie o prioritate pentru tine ! Câteva dintre simptomele care iti atrag atenția ca ești deshidratat: pierderi de memorie, atenție și concentrare scăzute, iritabilitate, procesare lentă a informațiilor, dureri de cap, confuzie.
- Fă alegeri mai sănătoase atunci când mănânci. În special în aceasta perioada a anului, există legume proaspete delicioase, care arata superb în farfurie însă mai ales te fac sa arăți și sa te simți superb ! Hraneste-ti corpul cu mâncare nutritivă, fă alegeri deștepte dacă vrei un creier deștept, o minte brici și o inimă sănătoasă.
- Dormi ! E foarte important sa ai un somn calitativ și de minimum 7 ore! Neglijarea somnului afectează corpul și funcționarea emoțională. De aceea oamenii care nu dorm suficient ajung sa sufere de anxietate, depresie, Burnout, plus să nu mai spun că ajung să le fie distrus sistemul imunitar, sunt predispuși la Alzheimer, se îngrășă și ajung să aibă probleme cu inima.
- Întreabă-te zilnic: ce vreau eu cu adevărat? De la ceea ce mănânci, la ceea ce citești/Asculți, oamenii cu care îți petreci timpul, cum îți organizezi timpul.
Începe cu aceste 6 schimbări și observa cum se schimba corpul tău, cum te simți, dacă ai mai multa energie, dacă razi mai mult.
Programul meu de dimineață de o perioada bună de timp e următorul:
- Mă trezesc dimineața la ora 06 fără alarmă
- Beau apa
- Fac sport
- Imi scriu în jurnalul de recunoștință
- Mananc
Dacă informațiile din acest articol ți-au fost de folos, trimite-l și altora cărora le dorești sa fie mai bine, mai sănătoși.
Împreună strălucim mai puternic !
#FiiStapanaProprieiVieti
Cu drag,
Mădă.