”Niciodată nu face pentru un copil, ceea ce este capabil să facă pentru el însuși.” E. Hainstock
Pornind de la acest citat ne-am gândit defapt ce nu poate un copil să facă și noi credem că poate și ce poate și noi credem că nu poate, însă ultima parte într-un articol următor.
Lumea în ziua de azi este în continuă mișcare și este important să creștem copilași independeți capabili să i-a cele mai bune decizii pentru ei când vor crește. Nu înseamnă că nu iubim copilașii sau că suntem părinți absenți din viața lor ci înseamnă să-i ajutăm să-și crească stima de sine și să fie siguri pe ei.
Sunt diverse sarcini pe care fiecare copil le poate face în funcție de vârsta lui însă, uneori avem anumite așteptări de la copilași la care ei chiar nu se pot ridica și asta înseamnă ca ne supărăm sau ne enervăm și poate chiar urlăm la ei.
Lucruri pe care TU crezi ca le pot face copii dar pe care de fapt NU LE POT FACE
1. Să aibă control asupra propriilor emoții
Copiii încă învață cum să își managerizeze propriile emoții. Ei nu sunt capabili să-și înăbușească fiecare lacrima, nu-și pot controla fiecare ieșire nervoasă sau să-și acopere gura înainte de fiecare țipăt. Ei acum învață despre ce înseamnă emoții și controlarea emoțiilor. Ideea este că dacă te aștepți ca ei să fie toata ziua super controlați în prezența ta, în fiecare zi vei avea impresia că eșuezi!
2. Să decidă ce este mai bine pentru ei
Copiii, chiar foarte simplu, nu știu ce este mai bine pentru ei. Ei știu ce vor și ce le-ar plăcea să facă. Însă deoarece sunt încă în plin proces de maturizare și dezvoltare ei nu sunt capabili să gândească consecințele pe termen lung. Prăjituri de trei ori pe zi, să nu facă nimic decât să stea la televizor cât îi ziua de lungă. Să îi dai copilului tău prea multă libertate să facă alegeri pe care nu este capabil să le facă poate avea consecințe neplăcute pe termen scurt și lung.
3. Să-ți citească gândurile
Copiii nu știu intuitiv că nu au voie să coloreze pe pereți, la fel cum nu stiu nici că este periculos să trântească o ușă de sticlă. Nu stiu nici de ce este o idee proastă să se joace afară dezbrăcați când sunt 40 grade Celsius. De aceea trebuie să fim foarte comunicativi cu copiii tot timpul despre orice, uneori până când simțim că o să murim de la atâta vorbit. În acest fel ei învață, procesează informații și unesc diverse puncte în aspectele vietii. Nu ne putem aștepta ca ei pur și simplu să știe, este nevoie să vorbim cu ei despre asta.
4. Să se miște rapid
Ei se vor mișca foarte rapid când vine vorba de alergat sau de joacă, însă când vine vorba să se miște rapid când își pun hainele pe ei, pantofii sau când trebuie să se urce în mașină pentru că altfel întârziați, ei nu vor fi rapizi deloc! Chiar vor fi incredibil de lenți. Asta din cauza faptului că conceptul de timp nu este complet dezvoltat pentru ei încă. Putem să-i învățăm să se grăbească, dar trebuie să realizăm că noi putem să ne organizam timpul în funcție de câtă nevoie de timp au ei ca să fie gata.