Avem aplicații pentru mâncare rapidă însă nu și LovePanda pentru iubire rapidă.

Îmi place să gătesc în două situații: când gătesc pentru oamenii dragi sau când simt nevoia să mă relaxez. 

În timp ce găteam ca să mă relaxez după o săptămână cu mult stres emoțional, mi-a venit ideea acestui articol.

Vreau să te întreb ceva: când te gândești la copilărie, ce mâncăruri îți vin în minte? 

Ideea e că orice ți-a venit în minte, sigur îți aduci aminte cine gătea acel fel de mâncare, de cele mai multe ori mama sau bunica. 

Mâncarea era delicioasă deoarece conținea un ingredient special: iubirea, pentru tine !

Era modul tradițional de a spune “Te iubesc !”

În cabinet aud adesea că oamenii se grăbesc. Se comportă cu iubirea ca și cum o pot comanda printr-un serviciu de livrări, cât mai repede posibil. 

Cunosc pe cineva și rapid în primele zile, săptămâni deja își creează un film întreg despre cum o să petreacă restul vieții împreună, unele femei își și imaginează cum o să devină mame. 

Pe principiul: văzut în meniu, adăugat în coș, cumpărat, livrat. 

Doar că în lumea reală lucrurile nu funcționează neaparat așa și din cauza aceasta e cam multă superficialitate. 

Atunci când comanzi ceva, plătești și primești produsul finit. 

În schimb atunci când gătești tu ceva, trebuie să alegi cu grijă Ingredientele, să le pregătești, să le gătești și abia apoi poți să le servești.  

Poate încerci ceva nou și nu îți iese din prima, nu e problemă, mai încerci altădată. 

Poate ai respectat toate instrucțiunile dar nu este ceea ce îți place, nu e problemă, poți să nu mai mănânci. 

Poate nu ai timp să gătești și nici nu-ți place să faci asta, însă un platou cu brânzeturi sigur știi să pregătești. 

Fix așa e și în relații. 

Atunci când nu sărim direct la nuntă și grădiniță, avem ocazia să cunoaștem oamenii. Curiozitatea e necesară la începutul oricărei relații (însă și după aceea). 

Fiind curioși se întâmplă cel puțin două lucruri minunate: 

unul dintre ele e că descoperim dacă avem valori comune, dacă suntem compatibili, dacă avem aceleași principii, dacă ne dorim aceleași lucruri de la viață, al doilea lucru minunat e că îi oferim celuilalt ocazia să se simtă văzut, dorit, dincolo de cine este el în lume, de statutul lui, de masca pe care o prezintă în lume.. 

Cu toții ne dorim să fim văzuți, iubiți pentru cine suntem dincolo de ceea ce părem.. 

În Oradea este un restaurant cu mâncare yummy-yummy numit Corsarul. Însă oamenii știi ce își amintesc după ce merg acolo de 2-3 ori?

Faptul că Cipri, își amintește ce au mâncat ultima oară. Chiar dacă a trecut mult timp de la ultima vizită sau puțin, el ține minte.
Cu toți oamenii cu care am vorbit despre asta, mi-au zis că asta i-a impresionat. 

De ce? 

Pentru că au fost văzuți ! Cineva a ținut minte ce au preferat ei într-un moment. S-au simțit speciali. 

Când vine vorba de relații, avem tendința să fim mai superficiali. Asta se întâmplă din mai multe motive:

  1. Ne este frică să fim vulnerabili, așa că preferăm să fim superficiali. Însă partea cea mai faină atunci când devii vulnerabil e că îi inspiri și pe ceilalți să fie vulnerabili în preajma ta.
  2. Există mitul partenerilor “perfecti” cu care totul o să fie simplu. Când de fapt, nu ne naștem parteneri perfecți ci devenim. 
  3. Credem că partenerii trebuie să ne îndeplinească toate dorințele și nevoile. Uităm că partenerii noștri nu sunt părinții noștri și că este imposibil. E prea multă presiune pentru toți cei implicați. Și mai e o chestie, nici măcar nu ai nevoie să îți fie îndeplinite toate dorințele și nevoile. 
  4. Avem pretenția ca partenerii să nu ne dezamăgească și să nu ne mintă niciodată. Adevărul e că toți mințim, chestii mici zilnice. Dragostea necesită o doză de curaj, deoarece este imposibil ca partenerul să nu te dezamăgească, exact cum e imposibil ca tu să îl dezamăgești pe el. Însă e important să se creeze în relație un spațiu în care să fie discutate și acceptate imperfecțiunile. Valorile comune sunt unul dintre secretele unei relații împlinite și de durată. 
  5. Un alt mit este că partenerii trebuie să ne iubească necondiționat. Ideea e că nici părinții n-au reușit să facă asta și totuși, suntem sânge din sângele lor. Nimic nu e necondiționat în viața de adult, satisfacția este scopul fiecăruia. Un alt secret al unei relații împlinite e colaborarea și parteneriatul. Atunci când cauți iubirea necondiționată înseamnă că mai ai de lucrat puțin pe nevoile nesatisfăcute din copilărie. În schimb atunci când cauți un parteneriat, ești matur.

Acestea sunt doar câteva însă de fapt, sunt mult mai multe motive, în funcție de experiența fiecăruia de până acum. 

Ce e de făcut? 

Nu, nu o să îți sugerez să nu mai comanzi mâncare, ci dimpotrivă, comandă.

Însă încearcă să ai discuții mai profunde cu oamenii cu care îți petreci timpul, mai ales cu cei cu care ai relațiile cele mai apropiate. 

Oamenii sunt fascinanți, așa cum ești și tu !

Alege să investești curiozitate în relațiile cu cei din jur. O să fie win-win pentru toți cei implicați. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.