Autocritica nu te motivează !

Ieri m-am întâlnit cu o cunoștință care era la plimbare cu fetița care acum învață să umble. Micuța era toată un zâmbet și la un moment dat când a prins viteză, paf a căzut. Atât cunoștința mea cât și eu i-am zâmbit fetiței și i-am spus că nu e problemă, așa că micuțica s-a ridicat și a prins iar viteză. 

Pentru ea, e ceva nou acest mod de a explora lumea de una singură, fără mâinile unui aparținător de care să se țină. 

M-am gândit de câte ori am fost recent pusă într-o situație de a învăța primii pași într-un domeniu sau loc nou și cum am reacționat.. 

Adevarul e că mult timp am fost o expertă în autocritică, și nu e ceva cu ce vreau să mă mândresc ! 

Scriu aceste rânduri tocmai, ca să înveți și tu să nu mai fii expertă în autocritică. 

Așa cum ne hrănim zilnic cu mâncare pentru a avea energie și a supraviețui, exact așa e obligatoriu să ne hrănim sufletul cu iubire și înțelegere de sine ! Poartă-te cu tine însăți ca un părinte care își încurajează și își susține cu entuziasm copilul să facă primii pași. 

(Apropo de părinți, vreau să știi că modul în care părinții tăi te-au educat și te-au susținut e modul în care TU ai învățat să te educi și să te susții. Așa că dacă aparținătorii tăi te-au umilit, jignit, abuzat psihic, verbal, fizic, îți recomand cu drag terapia deoarece altfel o să te biciuiești o viață întreagă.) 

Însă partea bună e că poți să înveți să îți dezvolți o relație mai bună cu propria persoană. 

De obicei femeile cu care am avut ocazia să lucrez pe acest subiect, trăiau crezând că dacă se relaxează și sunt înțelegătoare cu ele însele, vor deveni indolente și vor scăpa frâiele situației, însă după ani de zile de lucru cu femei, pot să îți spun cu certitudine ca NU E AȘA !

Iubirea și înțelegerea de sine reprezintă singura cale spre o viață mai bună și fericită. 

După doi ani de pandemie și mult prea multe zile de război, e mai evident ca niciodată că viața e prea scurtă ca să ratăm fie și un singur strop de bucurie ! 

Acum o să îți lansez provocarea de a fi mai bună cu tine urmând următorul proces:

  • Admite că ești dură cu tine ! Asta e cel mai greu.. observ din lacrimile care curg atunci când adresez întrebarea: “În ce situații ești dură cu tine?“ 
  • Dă-ți seama cât de des ești dură cu tine, răspunzând la întrebarea de mai sus. 
  • Întreabă-te ce te temi că s-ar putea întâmpla dacă ai fi mai înțelegătoare cu tine.. Un exemplu personal care pentru mine a însemnat mult, a fost când am realizat că îmi era frică să renunț să fiu dură cu mine în ceea ce privea greutatea deoarece credeam că o să încep să mănânc în neștire. Dimpotrivă, când am început să îmi iubesc și să îmi accept corpul, fără să mă critic constant și să mă învinovățesc pentru ce mâncam, AM SLĂBIT ! 🙂 
  • Să conștientizezi că criticului tău interior îi place să folosească termeni absoluți: “întotdeauna, veșnic, niciodată“ și cea mai simplă schimbare pe care o poți face e să înlocuiești aceste termeni cu “uneori“, sau “doar astăzi“. 
  • Să analizezi puțin unde te-a dus acest ciclu neîntrerupt al autocriticii până acum. Deoarece ironia e că a fi dure cu noi însene produce exact lucrul de care ne temem cel mai tare. Când mă mustram că mănânc prea mult, ajungeam să mănânc excesiv – din nou ! 
  • Străduiește-te să îți oferi mai multă înțelegere și mai multă iubire de sine. Întreabă-te: Care ar fi cea mai mare dovada de iubire față de tine însăți în acest moment al vieții tale? Să  îți cumperi flori proaspete în fiecare săptămâna? Să te retragi de pe site-urile de dating și să petreci mai mult timp cu prietenele? Să ieși din relația toxică? Să investești în tine?
  • R-E-L-A-X-E-A-Z-Ă—T-E! Fă un pas înapoi și privește cu detașare aspectul pentru care te critici. Ești fenomenală ! Sunt alte domenii în viața ta unde te descurci de minune ! Bucură-te de realizările de până acum ! Celebrează-te !
  • Alege-te pe tine în fiecare zi ! Invită-te la un film, la o cină, la un muzeu. Fă ceva ce îți face sufletul să zâmbească, dacă nu știi ce, atunci EXPERIMENTEAZĂ ! 

E foarte important să ai compasiune față de propria persoană deoarece te ajută să îți întărești motivația și să faci alegeri sănătoase în detrimentul celor dăunătoare.. pe toate planurile vieții tale ! 

Prin metoda mea “Descoperă-ți Magia Interioară“ îmi exercit menirea de a ajuta cât mai multe femei să se descopere, să aibă mai multă încredere în ele, să se vindece de traumele din copilărie și să renunțe la limitele și credințele limitative dobândite în copilărie. Înlocuirea autocriticii cu iubirea de sine, e doar o mică parte din proces. 

O să încerci să pui în practică procesul prezentat mai sus?

Aștept să revii cu un feedback ! 

Împreună strălucim mai puternic !

#FiiStapanaProprieiVieti

Cu drag, 

Mădă. 

Mă găsești zilnic aici:

Instagram: https://www.instagram.com/psiholog.madalina.sarca/

Facebook:https://www.facebook.com/psihologsarcamadalina

Articole: www.madalinasarca.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.